Zilele petrecute la Zabola Estate în Covasna au fost mai romantice decât cele în Paris. Nu râdeți, veți vedea. De vreo doi ani încerc să rezerv câteva zile la Zabola Estate în Covasna și tot nu am reușit, chiar dacă prețul pentru cazare nu este cel mai mic. De data asta am avut noroc fiindcă am avut o săptămână liberă și am mers în timpul săptămânii.

Am rezervat două nopți la Zabola Estate pe Booking. Prețurile sunt aceleași chit că rezervi pe Booking sau iei direct de la ei. Două nopți au costat 940 de lei și repet, a fost în timpul săptămânii miercuri-joi și fără mic dejun 🙂 După șase ore de condus am ajuns de la Constanța la Zabola Estate. Un castel impunător, copaci înalți, un domeniu imens, foarte frumos. M-am documentat bine înainte să ajungem la ei și mi-am propus să fac baie în lapte și miere, să văd și eu cum e. Costa 170 de lei toată treaba. Din start mi-a tăiat-o doamna de la recepție și m-a informat că daca vreau o baie în lapte și miere trebuie să alege camera cu cadă” ( în mijlocul camerei ) care era 1700 de lei pentru două nopți ( fără mic dejun ). Skip baie în lapte și miere, am mers spre cameră.

Interesant este că pe domeniul Zabola există două castele. Cel din poză este castelul destinat turiștilor unde sunt camerele mai scumpe și restaurantul la parter. În spatele acestui castel este un altul unde stă contesa, adevărată 🙂 în carne și oase, care se plimbă toată ziua pe acolo ( noi nu am văzut-o, deși tare mi-aș fi dorit ). Unde am stat noi? În The Machine House, care pe vremuri era clădirea în care locuiau angajații castelului.

Nouă ne-a revenit ”The Hunters Room”. O cameră foarte frumoasă, fără televizor ( nicio camera nu are televizor) o baie superbă, chiar dacă nu avea cadă, dușul era fooooarte fain, iar mini barul era în perete. Aveai senzația efectiv că stai într-un castel. Priveliștea era foarte frumoasă și totul era alb. Dacă vă întrebați de ce am ales o cameră cu două paturi separate? Pentru că am crezut că sunt ” mai separate” și Mihai nu va sforăi în urechile mele 🙂




Am luat camera în primire și am plecat să mâncăm ceva la restaurant. Abia așteptam să văd cum arată. Cum intri pe ușa restaurantului, intri într-o altă lume. Trei șeminee, cu focul aprins, lumânări peste tot și când zic peste tot sunt chiar peste tot, pe toate mesele, în toate colțurile și locurile unde ar putea fi aprinsă o lumânare. Muzica – jazz, iar atmosfera perfectă, ca în filmele de la Hollywood. Ți se taie răsuflarea pur și simplu și credeți-mă nu sunt o fire romantică, spre deloc, pentru mine romantică poate fi și o cină cu o ceafă la împinge tava.




Personalul foarte amabil, jos pălăria, în meniu însă puține feluri de mâncare și toate gen fine-dining. Am băut un Hugo super bun, ospătarul i-a recomandat lui Mihai un gin negru și i-a plăcut foarte mult așa că am băut doar cocktailuri. Pentru cină Mihai a ales o vită și eu cocoșel de munte cu mămăligă și ciuperci. Aș minți să zic că nu a fost gustoasă, dar nici nu a fost wow. Mâncarea mea a fost 80 sau 90 de lei parcă și vita lui Mihai 150 de lei. În schimb, seara următoare, pentru cp nu îmi era foame tare, am comandat un platou țărănesc 🙂 cum îmi place mie ( pateu de casă, salamuri de casă, slănină, castraveți și ceapă murată ) și a fost foarte bun, pe gustul meu și la preț mi s-a părut foarte ok, undeva la 45-50 de lei, iar Mihai a mâncat biftec tartar și i-a plăcut.



Micul dejun nu este inclus în prețul camerei. Seara la cină primești o foaie cu două variante de mic dejun – unul care costă 29 de lei și primești croissant, gem și cafea și cel care costă 79 de lei și poți să comanzi 4 tipuri de ouă, farfurie cu mezeluri de casă, terci de ovăz, pâine cu ou și gem, iaurt de casă bio cu gem, suc natural, orice fel de cafea și Bellini ( prosecco cu suc de portocale). Micul dejun fiind cea mai importantă parte a zilei, cel puțin pentru mine, am ales varianta cu 79 de lei și Mihai cafeaua si croissantul. Așa a arătat varianta pe care am ales-o eu.

Vă las aici harta întregului domeniu. Au o saună frumoasă în pădure, noi nu ne-am bucurat de ea fiindcă doar ce am scăpat de al doilea Covid și era destul de frig afară și am evitat frig/cald, au un punct de unde poți observa urși și multe alte activități, toate sunt trecute pe site și se plătesc în plus.

În fața castelului este un lac, din ce am înțeles vara e plin cu rățuște și bărcuțe cu care te poți plimba. Experiența la Zabola Estate a fost minunată, vă recomand locația și sper să revenim și vara sau toamna. Locul este safe, nu intră urșii, este păzit și sunt cinci căței negri foarte prietenoși care ne-au însoțit peste tot, intră chiar și în cameră și urcă în pat 🙂



Ce poți face în zonă?
Într-o zi am mers să vizităm lacul Sfânta Ana. Nu am fost niciodată în zonă și am vrut să vedem cum e. Am lasat mașina în parcare și de acolo ai două variante, fie cobori cu o sanie trasă de o mașină de teren ( nouă ni s-a părut cam dubios/periculos) fie mergi pe jos 1,2 kilometri. Am ales varianta pe jos, să ne mișcăm puțin. Peisajul este foarte frumos, mie mi-a fost foarte frică să nu apară vreun urs, deși zona este destul de circulată. După vreo 20-30 de minute am ajuns la lac. Peisajul foarte frumos, totul alb, mulți ”influenseri” care se pozau pe lacul înghețat. Pe malul lacului găsiți o tarabă de unde poți să îți iei vin fiert, ceai și bere, nici urmă de apă. Am băut un vin fiert, am făcut niște poze, ne-am tras sufletul și ne-am întors la mașină.




La prânz am oprit la Balvanyos Resort, îmi era poftă de un gulyas ca acasă la Oradea și acolo chiar l-am găsit. Am mâncat la GastroLab ( au mai multe restaurante) și mâncarea a fost foarte bună, iar personalul foarte amabil.


Chiar dacă nu sunt mare fan bere, spre deloc aș putea spune, dar în zonă este fabrica de bere Csiki. dacă nu ați auzit de berea Csiki, aflați că este o bere artizanală tradițională. La Oradea, vara trecută a deschis Csiki o berărie și mi-a plăcut foarte mult localul. Este plin de viață, 100% unguresc, mâncare bună și berea cu zmeură e super bună. Așa că am mers să vizităm fabrica și să iau multă bere cu zmeură. A fost o experiență super faină și sper să ne întoarcem și vară, când am înțeles că în fiecare weekend sunt concerte și petreceri în aer liber. 65 de lei costă/persoană și este inclusă degustarea de bere artizanală ( la discreție ), un tur al fabricii cu prezentarea tehnologiei și un meniu tradițional secuiesc, ciolan în pâine. A fost super!!





Dacă sunteți în apropiere de localitatea Chichiș, pe drumul ce leagă Brașov de Târgu Secuiesc, veți găsi Hanul Gulas/ Gulyas Csarda. Am visat să mânânc un papricaș de vită cu găluște. Mâncarea este senzațională, gust 100% unguresc, ca la mama mea acasă. Mihai a mâncat tocăniță de burtă și evident la desert un șomloi galușca.



Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.