În zona Buzău – Vama Buzăului am fost de multe ori fiindcă zona este foarte frumoasă, dar stau foarte prost la capitolul cazări și restaurante.

Mai jos am să vă arăt locurile unde merită să vă cazați și ce e de văzut în zonă.
Vama Buzăului
Din start vă spun că Vama Buzăului nu este în județul Buzău, dar datorită numelui și pentru că este foarte aproape de obiectivele turistice din Buzău l-am încadrat în acestă zonă 🙂 Gospodaria lui Nea Ion, un loc tradițional, care vrea să semene cu casele de la țară ale bunicilor nostri. În mare parte le-a ieșit, poate unele decorațiuni sunt exagerate probabil cumpărate de la târguri, iar prețul mi s-a părut destul de mare pentru zonă și pentru ce au oferit. O noapte de cazare, fără mic dejun, a fost 280 de lei, iar micul dejun 35 de lei de persoană și cina 65 de lei.


Mâncarea în schimb a fost delicioasă, iar angajații ospitalieri. Am dormit în camera cu nuduri, seara am ascultat discuri cu muzica veche și am mâncat slănină cu ceapă și urdă pe săturate.



Lacul Siriu
În zonă principala atracție este Lacul Siriu. Aflat la o distanță de numai 10 km de orașul Nehoiu, lacul este înconjurat de peisaje pitorești, fiind străbătut, de-a lungul malului său, de un drum de poveste, croit prin Viaductul Giurca și Viaductul Stânca Teherău. Lacul se întinde pe o suprafață de 420 hectare, având o lungime de 11,5 kilometri și o adâncime de 120 metri.

Cascada Urlătoarea
Poate ați mai auzit de Cascada Urlătoarea, dar de data asta nu vorbesc despre cea de lângă Bușteni, ci despre cascada cu același nume din Vama Buzăului. Este formată din mai multe izvoare liniare care se împrăștie pe o suprafață de zeci de metri pe stâncile calcaroase de culoare roșiatică și se varsă în pârâul Urlătoarea. Drumul până acolo este bun, asfaltat/pietruit și zona este superbă. Copaci peste tot, locuri special amenajate pentru grătare, foișoare, locuri de picnic.




În zonă este o păstrăvărie, chiar înainte de a ajunge la cascadă, pe dreapta. Anul trecut când am fost în zonă cu mai mulți prieteni și nu aveam unde să mâncăm fiindcă nu prea sunt restaurante pe acolo, am oprit la păstrăvărie, am cumpărat pește de acolo și carne de grătar de la un magazin din zonă și… am mâncat bine.


Rezervația Valea Zimbrilor
La marginea pădurii din satul Acriș din Vama Buzăului, la doar 9 kilometri de Cascada Urlătoarea se găsește una dintre rezervațiile de zimbri din țara noastră, denumită rezervația Valea Zimbrilor. Aceasta a fost înființată în anul 2008 și este un parc de aproximativ 10 hectare împrejmuit, unde trăiesc câteva zeci de zimbri ce pot fi admirați de după gard, dar și cerbi și ciute. În zonă sunt amenajate foișoare de lemn și leagăne pentru relaxare, puteți cumpăra ceva dulce de la doamne de ale locului și să vă plimbați de jur împrejur.




Cascada Pruncea, Cașoca, Buzău
După aproximativ 20 de minute de mers de la Barajul Siriu, drumul ajunge la un indicator ce te îndreaptă, puțin spre dreapta, către cascadă. Aici se poate parca, iar drumul duce, pe jos, în câteva minute către căderea de apă, care este foarte frumoasă. Oameni de-ai locului vând limonadă proaspătă și produse cu lavandă. Merită să vizitați cascada.

Lacul Mocearu
Lacul Mocearu este un colţ de rai natural. Ochiul de apă se află la 10 kilometri distanţă de centrul comunei Lopătari, iar până aici trebuie să mergeţi pe un drum destul de anevoios, dar cu o mașină de teren sau una cu garda înaltă ajungeți lejer. Lacul se află în mijlocul unei păduri, dacă sunteți dornici de linişte şi aer curat, e locul perfect. Problema este și aici că nu ai unde să mănânci, am văzut câteva cabane care probabil că pot fi închiriate și își gătești singur.


Lacul Vulturilor
La Lacul Vulturilor am încercat de două ori să ajungem și nu am reușit. Traseul este de dificultate mediu, ai nevoie de o mașină de offroad sau una cu gardă înaltă, dar depinde de vreme. Drumul până acolo este foarte frumos, pitoresc, practic străbați muntele. Prima dată am mers cu Land Cruiserul și am parcurs 80% din traseu și a venit furtuna. A început să plouă torențial și ne-a fost teamă că rămânem pe munte.



A doua oară când am încercat să ajungem la Lacul Vulturilor a fost anul acesta în martie, după ce ne-am vindecat de Covid19. De data aceasta am încercat să urcăm cu un Duster fiindcă nu mai aveam Land Cruiserul și eram în grup organizat cu încă 4-5 mașini de offroad, dar nu ne-a ieșit. Am parcurs tot 70-80% din traseu, dar zăpada era mult prea mare și nu am reușit să trecem.



Poate totuși a treia oară ne iese și vedem și noi Lacul Vulturilor.

Babele sau Trovanții de la Ulmet
Babele de la Ulmet sau Trovanții de la Ulmet sunt niște bolovani/stânci cu forme foarte bizare. Drumul până acolo este foarte bun, asfaltat, la un moment dat lași mașina pe stradă și o iei pe jos 10 minute până la pietre.


Aceste stânci cu forme bizare mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Au forme dintre cele mai ciudate, de farfurii zburătoare, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime.


Trovanții se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Drumul durează, cu maşina, aproximativ 40 de minute.
Vulcanii Noroioși
Când zici Buzău te gândești la Vulcanii Noroioși. Am reușit să ajungem și noi la Vulcanii Noroioși cred că a 3-a sau a 4-a oară de mers în zonă, asta după ce Mihai a fost într-o tură moto și i-a văzut. Mie Vulcanii Noroioși mi-au plăcut foarte mult. E un peisaj selenar cumva, mă gândesc că și pe Marte e tot așa. Noi am fost în toiul verii și a fost căldură și o uscăciune de aproape că mi s-a făcut rău.



Dacă vreți să faceți o plimbare, să vă relaxați la aer curat într-un loc special, mergeți când nu e aglomerație, adică pe cât posibil nu în toiul verii când e full. Aveți grijă când vă apropiați de cratere pentru că unele se pot rupe din cauza greutății.