Nu voi pune la socoteala casa bunicilor mei sau pensiunile unde stăteam când aveam filmări în Maramureș, vă voi recomanda doar locurile pe care le-am tratat ca o experiență, nu doar două nopți de somn, undeva.
Conacul Drahneilor din Ruscova
Am stat la conac de câteva ori, mi-a plăcut atât de mult totul încât aș sta numai acolo când mergem în Maramu. Pe lângă frumusețea peisajului este un conac moroșenesc tradițional. Numele de “Drahnei” vine de la valea pe care este amplasat, o vale de o frumusețe deosebită, străjuită de Valea Dragmirov. Drumul din Ruscova până la conac nu este asfaltat ci doar pietruit însă puteți ajunge cu orice fel de mașină.

Prima dată am ajuns aici în 2015, tot cu o transmisiune Digi24. Restaurantul este amenajat în stil moroșan, rustic, iar seara se organizează petreceri cu ceterași și oamenii se îmbracă cu straie populare.

Să revenim la mâncare și cazare. Camerele sunt aranjate tot în stil moroșenesc, cu cergă ( pătura care înțeapă ), iar mâncarea este foarte gustoasă. Păstrăv proaspăt, carne de vânat, bulz, pălincă și gogoși, tot ce vă poftește inima.




Casa lu Dochia – Breb
Satul Breb se află în partea Central-Nordică a Maramureșului, la baza munților Gutâi fiind situat la 25 km de Sighetul Marmației și 52 km de Baia Mare. Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș și este locul în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Este locul în care te poți caza în case vechi, să bei o pălincă adevărată și să vezi sătenii în straie populare. Nu am dormit la Casa lu Dochia, fiindcă trebuia să ajungem la VStromania, o întâlnire cu motoarele despre care vă povestesc mai târziu. Am oprit la Casa lu Dochia doar să mâncăm, însă oamenii s-au comportat atât de frumos, am mâncat atât de bine și am văzut camerele ( care din ce am văzut după mereu sunt fully booked ) deci sigur e ce trebuie, așa că îndrăznesc să vă recomand locația. Am mai stat la Breb prin 2015, când am transmis un revelion live de la minus 18 grade, însă experiența cu oamenii, mâncarea și cazarea a fost oribilă, unde mai pui că am dat live oră de oră de acolo și le-am făcut reclamă. Să trecem peste asta.

Am ajuns la Casa lu Dochia. Un ospătar îmbrăcat în straie populare pregătea masa pentru un grup, dar ne-a poftit și pe noi la o masă, a zis că nu ne lasă nemâncați. Foarte drăguț din partea lui. Am mâncat o ciorbă de cartofi senzațională.


O doamnă însărcinată în vreo 7 luni a ajuns la scurt timp după noi, cu încă doi copii mici care au început să ude plantele și să se joace. Mi-am dat seama că este proprietara. Ne-a întrebat dacă totul este în regulă și de ce nu beau afinată? I-am răspuns că nu mai are și s-a urcat în secunda doi în mașină și a mers acasă să îmi aducă, deși am insistat să nu se deranjeze, însărcinată fiind. În 10 minute era înapoi cu afinata. M-a invitat să văd căsuțele unde se cazează turiștii și mi-a spus că mai mereu e full și trebuie rezervare din timp. Camerele sunt minunate, decorate în stil tradițional.


Mi-a plăcut foarte mult acest loc și sper să reușim să ne și cazăm aici o dată pentru că oamenii știu să facă turism, să se comporte cu oamenii și să păstreze tradițiile.
Podina Resort, Ungureni
Am ajuns la Podina Resort în toamna lui 2020 la Vstromania. Ce este Vstromania? Este o întâlnire a motocicliștilor care au Suzuki VStrom și care de-a lungul anilor s-au împrietenit și se întâlnesc de 2-3 ori pe an în diferite zone ale țării. De data asta, Vstromania de toamnă 2020 s-a ținut la Podina Resort la jumătate de ora de Sighetul Marmației și la 35 de km de Baia Mare. Un hotel nou nouț, recent deschis, camerele spațioase, frumoase, mâncarea foarte bună și personalul foarte amabil.




Doamnele angajate acolo sunt foarte amabile și pentru cei care își doresc o experiență moroșană autentică le oferă straie populare 🙂 Evident nu am stat pe gânduri.

Podina Resort se află pe o stradă asflatată, drumul de acces până acolo este brici. Priveliștea este frumoasă, căpițe de fân, case vechi tradiționale, iar la 1km de mers pe jos sau cu mașina au o terasă imensă între dealuri cu loc de gratare, de stat afară pur și simplu și îți fac și foc de tabără.



Și pentru că Vstromania înseamnă trasee în grup organizat și locuri faine pe care le descoperim împreună, as vrea să vă recomand o păstrăvărie super bună, dacă vă aflați în zonă, unde am mâncat cu toții. Păstrăvăria Rin din Romuli, vis-a vis de biserică. Am mâncat foarte bine și peisajul este foarte frumos.


Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.