Când mă gândesc la Maramureș, îmi amintesc de copilărie.
Tata este din Sighetu Marmației, iar vacanțele le petreceam la bunici, pe Bradului 7, o casă cochetă în centrul orașului. Mâncarea tradițională, mănăstirile, graiul moroșenesc și ceterașii completează perfect tabloul. Mai jos, am să vă arăt locurile mele preferate din Maramureș și poate dacă aveți vreme și drum în zonă, le vizitați, nu o să vă pară rău.
Mănăstirea Moisei
Poate credeți în vorba aia ”omul sfințește locul”, eu cred cu tărie. Sper să mă exprim cum trebuie și să vă pot povesti și arăta cât de specială este Mănăstirea aceasta. Am ajuns la Moisei prima dată, în aprilie 2015, când am prezentat niște ediții speciale de Paște cu colega mea de la Digi24 Cluj și cu echipa tehnică de la București. Părintele Teofil, starețul Mănăstirii Moisei a fost extrem de bun și ne-a primit două zile în curtea dumnealui, ne-a lăsat să filmăm, să transmitem live-uri, practic tot ce am vrut. Aș vrea să vi-l descriu de părintele Teofil, dar mă tem că nu am cuvinte să îi creionez bunătatea, căldura și energia care mi-a și ne-a transmis-o. Un tip glumeț, care știe să îmbine religia cu zilele noastre, care ne-a făcut pe toți să plecăm de acolo cu o căldură în suflete și cu o tihnă, nu știu cum să vă zic. Deși noi, 15 oameni eram la serviciu și nu acasă cu familia de Paște, a fost una dintre cele mai frumoase sărbători.

Acum să vorbim și despre lăcașul de cult. Aşezată la poalele Pietrosului şi străjuită de dealuri, Mănăstirea Moisei se află într-un loc de o frumuseţe rară. Liniştea care cuprinde lăcaşul de cult cere o poveste, pe care călugării mănăstirii o spun tuturor celor care le trec pragul. Legenda spune că doi soţi înstăriți ş-au trimis fiul în Moldova să îşi caute o soţie. Dar feciorul nu s-a mai întors, iar părinţii au crezut că a murit. Într-o bună zi însă au auzit, venind tocmai din străfundurile pământului, sunetul unui clopot. Locul este sfânt, şi-au spus cei doi, care au hotărât să ridice acolo o mănăstire în memoria fiului lor. Aşa a apărut, într-o zonă parcă ireal de frumoasă, mănăstirea Moisei din Maramureş, un aşezământ religios cu o istorie de peste 400 de ani.


În 1910, în cadrul mănăstirii a fost construită o nouă biserică, pentru că lăcaşul vechi, din lemn, a devenit neîncăpător.



Cei mai mulţi vizitatori vin pe 15 august, la sărbătoarea hramului mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului. Atunci are loc una dintre cele mai impresionante procesiuni din ţară, la care participă aproape 50.000 de credincioşi. Mănăstirea Moisei se află la 13 kilometri distanţă de Vişeu de Sus şi la doar 10 kilometri de Borşa, pe drumul naţional ce leagă localităţile Sighetu Marmaţiei, Borşa, Prislop şi Vatra Dornei.
Mocănița din Vișeu de Sus
Dacă ajungi în Maramureș, chiar și pentru 2-3 zile nu ai cum să ratezi o plimbare cu mocănița. Am fost vara și toamna și toamna mi-a plăcut cel mai mult fiindcă peisajul este foarte pitoresc, frunzele arămii, aburii se completează perfect într-un tablou ca în povești. Plimbarea cu Mocănița, ultimul tren forestier cu aburi din Europa este ceva deosebit, cel puțin mie așa mi se pare. Trenulețul străbate cărările pădurii într-un vagon fără geamuri sau cu geamuri depinde unde te așezi și cât e de frig.

Traseul de 21 de kilometri începe în oraşul Vişeu de Sus şi se termină în staţia Paltin. După două ore și ceva de mers cu mocănița în care ai vreme pe îndelete să admiri case tradiționale, munți, văi, am ajuns în stație care e de fapt un platou unde stai o oră și ceva la prânz. Moroșenii și ceterașii dansează și cântă, ceea ce mi s-a părut foarte drăguț și mâncarea simplă – grătare, cartofi prăjiți și salată.




Este o experiență unică pentru că sunt slabe șansele să te plimbi în altă parte cu un tren cu aburi. Merită 8 ore din viață 🙂
Muzeul durerii din Sighet
Dacă ajungeți în Sighet ar fi bine să vizitați Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului. O scurtă lecție de istorie nu strică niciodată, dar trebuie să știți din capul locului că nu veți pleca de acolo cu zâmbetul pe buze și veți fi marcați de ce veți afla. Nu zice nimeni că trebuie să citești tot ce e scris pe pereții de acolo și să stai 8 ore să îl vezi din toate unghiurile, însă oricât stai, simți durerea.

Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului a fost creat în urmă cu 20 de ani, chiar pe locul fostei închisori. A fost nevoie de ani întregi de muncă pentru a stabili identitatea deţinuţilor care au fost încarceraţi aici, pentru că multă vreme aici nu s-au întocmit acte de deces, iar familiile celor morţi nici măcar nu au fost înştiinţate. Astăzi, pe pereţii închisorii sunt gravate numele a 8.000 de morţi din închisorile, lagărele şi locurile de deportare din România. Fiecare celulă a fost transformată în sală de muzeu.




În curtea muzeului veți vedea Cortegiul Sacrificaților realizată de sculptorul Aurel Vlad. Optsprezece siluete umane se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.

Muzeul este deschis zilnic și biletul de intrare costă în jur de 10 lei.
Cimitirul Vesel de la Săpânța
Cimitirul Vesel de la Săpânța este și el pe lista obiectivelor musai de văzut dacă ajungeți în Maramureș. Nu cred că există român care să nu fi auzit despre Cimitirul Vesel din Săpânța. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș și chiar din țară, locul despre care se spune că este unul în care se râde în fața morții.

Crucea soacrei din Cimitirul Vesel a devenit deja legendă. La fel ca multe alte povești sculptate pe crucile de lemn din centrul localității Săpânța. Astăzi, acest loc este un muzeu în aer liber, dar în același timp este și cimitirul satului. Peste 850 de cruci vesele sunt prezente în curtea bisericii, iar primele au apărut în anul 1935.

Stan Ioan Pătraș nu era doar meșterul satului, ci și cel care i-a învățat pe oameni să privească moartea cu alți ochi.

Se spune că există localnici care strâng bani o viață întreagă pentru un loc în Cimitirul Vesel. Aproape 50.000 de turiști din toate colțurile planetei vizitează anual Cimitirul Vesel. Dacă aveți drum prin Maramureș, opriți un ceas, nu o să vă pară rău.

Muzeul Satului Maramureșean
Situat chiar în Sighetu Marmaţiei, locul adăpostește un sat tipic din nordul ţării, cu uliţe drepte sau întortocheate, poteci şi o biserică. Muzeu Satului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei a fost înfiinţat în urmă cu 42 de ani şi se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. Turiştii care vin aici pot vizita 34 de căsuţe plus anexele, ceea ce înseamnă 120 de construcţii. Toate acestea sunt realizate din lemn şi datează din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea. Dacă ajungeți aici, nu uitați aparatul foto sau drona.

Majoritatea caselor din Muzeul Satului Maramureşean sunt din lemn de brad şi stejar. Veți merge numai pe jos, ar fi bine să aveți niște încălțări comode, iar dacă mergeți toamna/iarna să vă așteptați la noroaie. Dar chiar și așa merită. O plimbare prin muzeu, în orice anotimp, dă impresia unei întoarceri în trecut pe uliţele satelor maramureşene de acum câteva secole.


Muzeul Satului Maramureșean poate vizitat zilnic, între orele 10 şi 18, iar preţul unui bilet este 10 lei.
Cascada Cailor
Cascada Cailor din apropierea stațiunii Borșa din Maramureș este cea mai mare cascadă din România. Sunt două variante pentru a ajunge acolo, mai exact două căi de acces ambele uşoare. Primul este un traseu de o oră, pe jos, şi porneşte din Pasul Prislop. Al doilea, mult mai uşor, începe din staţiunea Borşa Complex, situată la 10 kilometri de oraşul Borşa. Mai întâi cu telescaunul, apoi la pas timp de 20 de minute pe un traseu bine delimitat de salvamontişti. Această variantă este, de altfel, preferata turiştilor. Noi am ales varianta cu telescaunul pentru că e și mai comod și ai posibilitatea să vezi peisajul de la înălțime.


De la locul unde vă lasă telescaunul până la cascadă am mai mers 20 de minute, lejer, pe o poteca străjuită de brazii falnici și munți care îți taie respirația. Nu uitați să aveți apă la voi.

Există și o legendă care spune că pe acest munte a existat o herghelie de cai. La un moment, dat ursul a venit să atace această herghelie, caii s-au speriat şi, crezând că merg pe drept, au ajuns în această zona şi au căzut în hău.


Mănăstirea Bârsana
Biserica Mănăstirii Bârsana este a doua cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa. Mănăstirea Bârsana este unul din acele locuri în care dacă ai ajuns o dată, te vei întoarce de fiecare dată când ajungi în Maramureș, pentru a aprinde o lumânare sau pentru o rugăciune.

Pentru realizarea ansamblului arhitectural s-a folosit ca sursă de inspirație tradiția locală. Astfel, toate construcțiile sunt realizate din lemn de stejar și pietre de râu și au fost ridicate chiar de meșterii din satul Bârsana. Înaltă de 57 de metri, biserica mănăstirii Bârsana este a doua cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa, după mănăstirea Săpânţa Peri care 75m și este tot în Maramureş.

Pe lângă biserică sunt mai multe clădiri cu destinaţii diferite – de la chilia măicuţelor până la muzeu şi spaţii de cazare.


Accesul la Mănăstirea Bârsana este facil. Lăcașul de cult se află 23 km de Sighetul Marmației, în satul Bârsana. În fața mănăstirii se găsește o parcare mare, iar priveliștea este foarte frumoasă.
