Vacanță în China sau experiența vieții mele, așa pot descrie pe scurt zilele petrecute în Shanghai. Am ales mijlocul lui septembrie pentru vacanța în China, vremea a fost perfectă, temperatura plăcută și nu a plouat deloc. . Biletele de avion au fost rezonabile la preț, până în 600 de euro/pers cu KLM, București – Amsterdam – Shanghai. După 16 ore de zbor și vreo 5 filme văzute am ajuns pe tărâm asiatic.

Sofisticat, pe alocuri clasic, futurist, zumzet continuu, viață, lumină, un miros foarte interesant pe care l-am remarcat și mi-a rămas întipărit în minte – acru și puternic combinat cu căldura de afară. Wooow. Welcome to China.
Obosiți după un drum de 16 ore am ajuns la hotel, am stat la Pullman Shanghai Jingan la 2,6 km de centru, ne-am instalat și am vrut să mâncam ceva. În jurul nostru fel și fel de mici restaurante de cartier cu mâncare chinezească, dar care nu avea nicio legătură cu mâncarea chinezească din Europa. Fel și fel de vietăți pe frigăruie, insecte, mâncăruri prăjite. După vreo 40 de minute de căutări disperate, am descoperit un restaurant ce avea o mâncare asemănătoare cu ce credeam noi că ar fi mâncarea chinezească. Primeai o tigaie, un aragaz mic, îți alegeai ingredientele și îți găteai mâncarea la masă. A fost delicios.

Să înceapă aventura în Shanghai
Prima zi în Shanghai, după micul dejun, am luat taxiul și am mers în centru, pe malul râului Huang Pu, unde erau zgârie norii, terasele, turiștii și obiectivele turistice pe care ni le-am trasat pentru prima zi.

La fiecare colț Shanghai ne-a surprins și am contemplat și admirat tot ce am văzut în jurul nostru.


Zona este un adevărat furnicar. Turiști din toate colțurile lumii care vor să suprindă tot ce este în jur, o energie extraordinară. Iar seara la lăsarea întunericului zona este și mai impresionantă.


Paralel cu promenada se întind în jur de doi kilometri de clădiri istorice, de-a lungul fluviului Huangpu și privesc zgârie norii din Pudong . Este unul dintre locurile “must see” și unul dintre locurile care mi-a plăcut cel mai tare.

Shanghai Bull, Bund Financial Bull sau Bund Bull a fost instalat în 2010 și dezvăluit pe Bund în Shanghai pe 15 mai 2010. Opera de artă de 2.300 kg se spune că are aceeași înălțime, lungime și greutate ca și taurul din New York.
Grădina YuYuan
O vizită la Grădina YuYuan trebuie neaparat să facă parte din itinerariul oricui vizitează metropola. Grădinile sunt loc de plimbare, de admirat florile și clădirile. Grădina Yu are o suprafață de 20.000 de metri pătrati. Dar, pe această suprafață se găsesc foarte multe atracții. Pavilioanele, sălile, grădinile de piatră, iazurile și mănăstirile au caracteristici unice.



Mâncarea nici aici nu era prea îmbietoare și am găsit greu ceva comestibil.

Seara, ne plimbam pe străzile aglomerate din centrul metropolei. Făceam cum făceam și ajungeam tot pe Nanjing care este cumva strada comercială, cu magazine, terase, restaurante. Acest drum pietonal se întinde pe 5 kilometri și este vizitat de aproximativ 1,7 milioane de oameni în fiecare zi. La fiecare colț au loc spectacole stradale.



Să mănânci ceva ”decent” era cea mai mare provocare. Pe Nanjing Road am găsit într-o seară Pizza Hut, am fost extaziați la gândul că mâncăm și noi o pizza, ca la noi. Până ne-am așezat la masă și am comandat. Era ”fake” și meniul nu era ce trebuie. Înăuntru vindeau whisley, rom, pizza în niște combinații foarte dubioase și prajituri. Am mâncat până la urmă o pizza care nu a fost nici rea, nici bună și la plecare ne-am dat seama că logo-ul nu era cel ”original”. La fel am pățit într-o altă zi și la Starbucks care la fel era fake și nu era cel original. Dar, ăsta e farmecul Chinei, până la urmă, nu?
Marele Zid Chinezesc
Când zici China, te gândești la Marele Zid Chinezesc, deci nu puteam să îl ratăm. Am făcut un trip de o zi la Beijing și de acolo spre Marele Zid. Am luat trenul din Gara Shanghai. Gara în sine mi s-a părut un obiectiv turistic. Totul era curat și sclipea, totul era futurist, părea mai mult a aeroport, trenurile veneau la oră fixă, nu ca la noi. Iar viteza cu care se deplasau, exact ca-n filme.



Odată ajunși la Beijing am luat un taxi spre Marele Zid fiindcă efectiv nu ne-am descurcat cu limba, cu autobuzele și eram în criză de timp. Marele Zid este unul din acele locuri pe care trebuie să le vezi odată în viață și îi mulțumești Celui de Sus pentru că ai ajuns acolo.



Deși priveam în zare și vedeam un singur zid, în realitate construcția nu reprezintă un singur zid, ci o multitudine de ziduri ridicate pe văile și culmile munților. Practic oriunde te uiți, vezi doar ziduri și munți. Să nu uităm că este cea mai mare structură din lume, ce se întinde peste 21.000 de kilometri pe crestele munților și dealurilor.


Oriental Pearl Tower
Oriental Pearl Tower se află în cartierul Pudong, unde sunt zgârie norii, turnurile înalte, pasarelele lungi, practic ești ca într-un film SF. Oriental Pearl Tower este una dintre cele mai înalte clădiri din China și un simbol al Shanghaiului. Construcția este un turn TV, a cărui antenă se înalță la 468 de metri deasupra solului. Turnul este format dintr-o succesiune de sfere, unite de trei coloane principale. Din Oriental Pearl Tower se poate vedea frumusețea Shanghaiului, atât în timpul zilei, cât și noaptea și merită să urcați, mai ales după lăsarea întunericului.



Pudong este unul dintre cele mai importante centre economice din China și districtul financiar din Shanghai, care a fost construit în ultimele două decenii cu un aspect foarte futurist. Aici se află Centrul Financiar Shanghai World și celebrul Turn Jinmao, două dintre cele mai înalte 10 clădiri din lume.


Mall-uri și magazine veți găsi la tot pasul. Este o destinație foarte bună dacă vreți să faceți shopping. În mall am găsit și un restaurant unde am mâncat destul de bine. Un soi de supă, cu carne și legume locale, pe care ți-o gătești singur, se numește hot pot.



Shanghai a fost numit Parisul din Est și este comparat constant cu New York, datorită faptului că este recunoscut ca fiind orașul zgârie-norilor din Asia, dar și cel mai important centru financiar de pe continent, cu cele mai mari salarii și prețuri la imobiliare din toată China. Este un oraș cosmopolit, care te trece prin toate stările posibile și îți oferă o incursiune în trecut, prezent și viitor.
Toată lumea scuipă pe stradă, în hoteluri și în restaurante. E foarte scârbos și urât, dar așa sunt ei. Aveți grijă ce și unde comandați. Chinezii consumă carne de câine. În multe restaurante trebuie să te descalți și umbli în șosete. Trebuie să mâncați cu bețisoarele, nu prea există furculițe în restaurantele lor sau cel puțin noi nu am găsit.
Vă recomand Shanghai din toată inima!