Cei care sunt născuți în Ianuarie știu cât de greu este să găsești o destinație cât de cât bună la preț, undeva aproape, pentru un scurt citybreak. Dacă nu știți cum e, vă spun eu. Nasol. Peste tot e frig, plouă, măcar de ar ninge! Așa că anul trecut pe la mijlocul lui Ianuarie am ”fugit” în Sicilia, unde temperaturile sunt decente și ajung și până la 20 de grade. Zbor chiar bun la preț cu BlueAir până în Catania, cazare mișto de pe Booking – Bellini Home B&B central și un Fiat500 de data asta XL să și încăpem în el. Am prins o zi superba cu soare, iar aterizarea a venit la pachet cu o priveliște superbă.


La o primă vedere, întâlnirea cu Sicilia nu a fost chiar cum m-aș fi așteptat. Catania arată ca un oraş cenuşiu şi murdar, clădirile sunt scorojite, străzile pietruite și înguste. Dar nu ne-am descurajat și ce am găsit mai târziu, a fost ce trebuia.
Prima pe listă a fost Piața Domului unde am găsit multe obiective turistice. Printre care Fontana Dell Amenano, în mijlocul pieței celebra Fontana dell’Elefante și superba Catedrală a Sfintei Agata. Tot în Piața Domului, o cofetărie senzațională unde am mâncat cannoli și alte prăjiturele super bune.



De aici am luat acest trenuleț care ne-a plimbat vreo juma de oră, 40 de minute prin tot centrul istoric. A fost foarte ieftin, undeva la 5 euro/persoană și am admirat practic toate obiectivele turistice din centrul Cataniei.

Vizitați Catedrala Sfânta Agata fiindcă este o capodoperă, iar frescele sunt impresionante, la fel ca și priveliștea de sus.

Cât despre mâncare este musai să mâncați carne de cal. Da sună ciudat, la fel mi s-a părut și mie, însă sicilienii sunt renumiți și pentru friptura din carne de cal, nu doar pentru cannoli.

Ziua următoare ne-am urcat în mașină și am plecat spre Muntele Etna. Am găsit și zăpadă, traseul a fost foarte frumos, nori, soare, la un moment dat eram cumva deasupra norilor. Catania se află practic la baza muntelui Etna, iar acest vulcan, atentie, activ este una dintre principalele atracții turistice din Sicilia.



Taormina sau perla de deasupra mării
Taormina este la 70 de km de Catania, am ajuns foarte repede. Priveliștea este amețitoare, marea la baza muntelui combinată cu un farmec medieval. Străzile pietruite, cafenelele, restaurantele, toate au un farmec aparte. Principala stradă din Taormina se numeşte Umberto Cors, într-o parcare am lăsat mașina și am luat-o pe jos.



10 euro costă intrarea la Teatro Greco unde am avut parte de cea mai frumoasă panoramă, practic marea se uneşte cu cerul.



O altă atracție turistică este Isola Bella, o insulă ridicată la gradul de rezervaţie naturală. Accesul pe ea se face printr-o fâşie îngustă, iar biletul costă 4 euro. Noi nu am vizitat-o pentru că ne era foame și am căutat o pizza 🙂


Seara ne-am întors în Catania, unde pe străzile din centru am găsit zeci de terase, cafenele, baruri, restaurante, zumzet, viață și oameni veseli.

Siracuza, orașul lui Arhimede
Tot la o oră distanţă de Catania, spre sud, se află Siracuza, catalogat de mulţi ca fiind cel mai frumos centru urban al Siciliei. Se spune că Siracuza a fost cel mai puternic oraş al Mediteranei, rivalizând chiar cu Atena. Este un loc încărcat de istorie, centrul orașului este curat, luminos și foarte frumos.


Insula Ortigia sau prelungirea Siracuzei
Practic e o „insulă” lipită de Siracuza, o piață frumoasă în care te poți plimba și poți cumpăra legume, fructe, pește proaspăt, poți vedea ruinele unei vechi cetăți și multă istorie.




Ca o concluzie, Sicilia mi-a plăcut mult. Mai ales că temperatura a fost plăcută, ai ce să vezi, orice colț din Italia este frumos, mâncarea este bună, vinurile la fel, am mâncat cele mai bune deserturi și produse de patiserie, Mihai a fost încântat de friptura de cal. Sicilia este o destinaţie pe gustul gurmanzilor din toate colţurile lumii.


Ps. Dacă vă închiriați mașină, aveți grijă cum parcați, sicilienii parchează și conduc fix cum îi taie capul.
