Am intrat în 2022 în frumoasa Grecie, în Salonic, cel de-al doilea oraș ca mărime din Republica Elenă. Thessaloniki este un oraș plin de culoare, cu un zumzet continuu, care freamătă de oameni cu zâmbetul pe buze. A fost o experiență culinară desăvârșită, orașul este mai viu decât mi-as și imaginat vreodată, iar oamenii extrem de primitori.

Am ajuns în Salonic cu avionul, București – Thessaloniki cu Tarom, biletele le-am luat cu 3 săptămâni înainte și prețul a fost mult mai convenabil decât dacă am fi mers cu mașina. Unde mai pui oboseala, 13 ore pe drum Constanța-Salonic. Călătoria a durat 1 oră și 15 minute și biletele au costat puțin peste 300 de euro pentru amândoi. La aeroport am fost așteptați de bunii noștri prieteni de la Constanța, Panos – el grec, din Salonic, ea Diana – constănțeancă de-a noastră. Ei au fost ghizii noștri în zilele petrecute la Salonic și ne-au dus în cele mai frumoase și delicioase locuri, la propriu, și pentru asta le mulțumesc și aici. Vizitarea unui oraș, cu un om de-al locului cred că este diferită și clar mai faină. Am ajuns în Grecia și înainte să mergem la hotel, bunul nostru prieten ne-a dus la un ”pahar de bun venit” la Boheme, fix pe malul mării. Locația este superbă, au și o piscină și terasă afară, iar priveliștea superbă. Mâncarea foarte bună, fomfleu gen, iar locația e foarte stylish, ne zicea Panos că investiția a fost de vreo 3 milioane de euro. Îl cred pe cuvânt. Pentru că noi am ajuns pe 29 decembrie, locația era împânzită de crăciunițe.





De aici am plecat spre hotel. Am ales o cazare centrală, să putem să mergem pe jos pe la baruri, taverne, patiserii. Hotelul se numește Superior One, pentru 5 nopți a costat puțin peste două mii de lei cu mic dejun inclus. Camera a fost foarte frumoasă, spațioasă, patul confortabil, micul dejun ni-l aducea în fiecare zi în cameră, due to covid, iar priveliștea super faină spre bulevardul principal.




A fost prima mea întâlnire cu Salonic. Mihai a mai fost de câteva ori, dar în interes de serviciu și nu a luat orașul la pas. Mi s-a părut foarte viu, un adevărat furnicar. Oamenii veseli, la terase, la cafele, mâncarea știi și voi cum e în Grecia, senzațională și am avut noroc de zile călduroase. Am prins și 20 de grade într-o zi. În jurul hotelului erau zeci de terase, restaurante, bărulețe.



Orașul Salonic este plin de piețe frumoase. Cea mai frumoasă și aglomerată era Piața Aristotel, aici era amenajat și un imens brad de Crăciun. Dar să revenim la mâncare și la locurile unde am mâncat suuuper bine. În prima seara, prietenii noștri ne-au scos la un restaurant foarte frumos, care se află ceva mai departe de zona centrală, dar taxiul a costat doar 10 euro până acolo și am mers vreo 25 de minute. Glikanisos se numește, iar restaurantul este cu tipic pescăresc, cu tot felul de fructe de mare și pești proaspeți pe care îi poți și vedea și alege. Ce mi-a plăcut foarte tare este că am fost mai multe persoane la masă, iar grecii comandă practic jumătate din meniu 🙂 și fiecare gustă din fiecare preparat. Panos a comandat vreo 10 feluri de aperitive, iar treaba asta mi se pare foarte faină, pentru că poți gusta din toate bunătățile.






- De precizat că peste tot unde am fost, fie baruri, restaurante, terase ( chiar dacă am stat afară ) magazine gen Zara, Mango, etc, peste tot ne-au cerut certificatul de vaccinare – european și un act de identitate.
Un alt loc foarte fain pe care vi-l recomand dacă ajungeți la Salonic este Ble Taste Gallery. Este practic descrierea Raiului 🙂 în centrul orașului. Au o terasă imensă pe o stradă pietonală, cu încălzitoare, produse de patiserie, sandvișuri, prăjiturele, cozonaci, cam tot ce vă puteți imagina.




La doar câțiva pași de hotelul unde eram cazați, foarte aproape de faleză găsiți restaurantul Mamalouka. Cina aici a fost un regal gastronomic. Locul este foarte cochet, iar mâncarea delicioasă. Brânza cu miere nelipsită din aperitive, biftec tartar, o salată cu tot felul de combinații la care nu m-aș fi gândit niciodată, os cu măduvă, orzișor cu ciuperci și brânzeturi, iar desertul din partea casei, o delicioasă înghețată cu niște chestii crocante. De vis.



O plimbare pe faleza din Salonic este o idee foarte bună. Veți găsi terase, restaurante și cafenele de unde să luați un Frappe sau un Fredo și să vă bucurați de energia orașului. Faleza este foarte curată, bine întreținută și mereu plină. Turnul Alb este simbolul oraşului, asta şi pentru că o mare parte din istoria oraşului, se leagă de acest turn.



Un alt loc ce merită văzut este așezat în cea mai înaltă zonă a Salonicului. Cetatea Kastra este, de fapt, un complex de ziduri, forturi si turnuri, construite pentru apărare, încă de la întemeierea orașului. De aici puteți admira panorama întregului oraș și navele care se află în radă.



Salonicul freamătă, la propriu. O simplă plimbare pe străduțele înguste sau pe bulevarde și cu siguranță vei simți agitația oamenilor, entuziasmul grecilor care stau la o cafea. Unul dintre locurile mele preferate în Salonic a fost zona pieței de pește și zona cu legume și fructe. Aici am găsit taverne tradiționale, vopsite în alb albastru și mâncare gustoasă, tipic grecească. Calamar proaspăt, vinete cu brânză și fava.





Seara de revelion a fost una deosebită. Am fost invitați la prietenul nostru Panos acasă, unde Anul Nou s-a sărbătorit în familie. Pentru că infectările cu Covid au explodat înainte de Revelion, muzica a fost interzisă în baruri și restaurante, așa că varianta unei petreceri în oraș era exclusă. Seara de Revelion a fost deosebită, familia s-a reunit de la mic la mare, de la frați la unchi și verișori, toată lumea a gătit și a venit cu bunătăți, s-a băut mult vin și s-a ascultat muzică grecească. Oamenii au fost extrem de primitori, au fost foarte drăguți cu noi și ne-au făcut să ne simțim ca parte din familie. Grecii au o tradiție foarte drăguță, după ora 00, după ce toată lumea se pupă și își urează de bine, se taie un fel de tort-cozonac, în atâtea bucăți câte familii sunt în încăpere. În tort se află un bănuț, cine găsește bănuțul va avea noroc tot anul. De data aceasta, bănuțul a rămas în ”casă”, fiindcă metalul se afla în felia care a rămas pe farfurie.



Pe final, dcă ajungeți la Salonic și aveți vreme mergeți la Ergon Agora. Este un magazin/restaurant/terasă cu o priveliște superbă. Puteți face și cumpărături gen ulei de măsline, biscuiți, brânzeturi, produse locale, să și mâncați la restaurant și să faceți o plimbare pe plajă. Noi am prins un apus superb.



Una peste alta, Salonic este o idee bună în orice perioadă a anului, atât vara când puteți să vizitați și insulele din apropiere cât și iarna când la noi este frig și la ei sunt temperaturi foarte plăcute. Am luat cu noi câteva kilograme în plus, dar asta să fie ultima problemă. Salonic este o metropolă modernă, cosmopolită, cu un farmec aparte ce provine din îmbinarea dintre obiectivele turistice, siturile istorice şi ritmul alert al vieţii moderne.
Ps. Panos și Diana, vă mulțumim frumos! Sunteți minunați 😛
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.